Dankzij de automatische indexering zagen de politieke partijen in ons land hun inkomsten in ijltempo stijgen. En het einde lijkt nog niet in zicht, want een nieuwe indexoverschrijding wordt volgende maand al verwacht. De partijfinanciering voor de Kamer, inclusief dotatie aan de politieke partijen en toelagen aan de politieke fracties, bedraagt ondertussen ruim 78 miljoen euro. “Een indexstop van de partijdotaties is dan ook het minste dat de politiek kan doen, terwijl we verder werken aan grotere besparingen”, zegt Van der Donckt. Het voorstel wordt sinds 2019 systematisch weggestemd door de meerderheidspartijen, terwijl het al een besparing kon betekenen van ongeveer negen miljoen euro.

Weg daadkracht

Tot er plots blijk van enthousiasme was tijdens de commissie Grondwet van enkele weken geleden, waarop Van der Donckt het voorstel opnieuw agendeerde. “Kamerlid Kristof Calvo (Groen) sprak toen zelfs van een potentiële wisselmeerderheid”, zegt Wim. “Maar van die daadkracht bleef vandaag niets meer over.” 

Gênant

Op de agenda van de commissie Grondwet stond een kakofonie aan voorstellen over partijfinanciering en politieke vernieuwing, maar de meerderheid stuurde alsnog hun kat. “De Vivaldi-partijen hadden zelfs de moed niet om hun eigen voorstellen te komen toelichten, allen bang om kleur te moeten bekennen. Het wordt wel heel gênant als alle meerderheidspartijen zo hun best doen om elke besparing onmogelijk te maken”, aldus Van der Donckt.

Gegijzeld door PS en MR

Nochtans stond de N-VA ervoor open om samen tot een voorstel te komen, maar daar had de meerderheid geen oor naar. Een nieuwe poging werd andermaal getorpedeerd door de coalitiepartners. “Zolang de Vlaamse partijen zich laten gijzelen door de PS en de MR, zullen er geen besparingen komen”, betreurt Van der Donckt, “Het zal voor de volgende federale regering zijn, zeker?”