Starterjobs voor laaggeschoolde jongeren goedgekeurd

Door Wim Van der Donckt op 16 januari 2018, over deze onderwerpen: Economie, Werken, Werk zoeken en werkloosheid, Activering, Uitkeringen, Jeugd, Verandering
Jongeren aan het werk

Nu in het parlement het licht op groen is gezet, zal binnenkort een systeem van starterjobs en een proefperiode-light ingevoerd worden. De maatregelen werden door de N-VA op de agenda geplaatst om laaggeschoolde jongeren en langdurig werkzoekenden sneller en makkelijker aan een job te helpen. “Dit zal zeker een positief effect hebben op het aantal aanwervingen”, zegt Kamerlid Wim Van der Donckt.

Starterjobs maken een jonge werknemer zonder werkervaring een pak goedkoper voor zijn werkgever. De werknemer zelf krijgt weliswaar een lager brutoloon, maar behoudt het normale nettoloon. “Deze jobs verlagen de drempel om de jongeren een contract voor onbepaalde duur te geven. Bovendien groeien de jongeren vanaf hun 21ste door naar de reguliere loonbarema’s”, stelt Van der Donckt. “Een studie van het Planbureau toont aan dat dit tot 1.000 extra jobs kan opleveren. Door de extra geïnde belastingen en sociale bijdragen en een lager aantal uitkeringen bedraagt het terugverdieneffect ongeveer 20 miljoen euro.”

Ook de opzegtermijn tijdens de eerste zes maanden van de tewerkstelling wordt gewijzigd. Dat was nodig nadat bleek dat de afschaffing van de proefperiode in 2014 werkgevers minder snel motiveerde om een contract van onbepaalde duur aan te bieden. Deze proefperiode-light zou daaraan een mouw moeten passen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is