Starterjobs helpen jongeren aan stabiele baan en inkomen

Door Wim Van der Donckt op 29 november 2017, over deze onderwerpen: Werken, Werk zoeken en werkloosheid, Activering, Jeugd
Werkinlevingstraject leidt één op de twee jongeren naar job

Uit een ACV-bevraging blijkt dat ruim 40 procent van de jonge uitzendkrachten al te maken heeft gehad met een lange aaneenschakeling van dagcontracten. De N-VA deelt hun bezorgdheid hierover en verstaat hun voorkeur voor een regulier contract van onbepaalde duur. “De nieuwe Starterjobs, die vanaf juli 2018 mogelijk zijn, komen tegemoet aan de wensen van deze jongeren”, zegt Kamerlid Wim Van der Donckt. “Zij zijn namelijk een impuls voor een stabiele baan en inkomen.”

Uitzendarbeid is en blijft een belangrijk kanaal voor jongeren om geld te verdienen en werkervaring op te doen. Het betekent ook een opstap naar een vast contract. Maar wantoestanden kunnen niet door de beugel. “Het gebruik van opeenvolgende dagcontracten is enkel verantwoord als het werk in een bedrijf expliciet flexibiliteit vereist”, stelt Van der Donckt.

Lagere drempel naar regulier contract

Vanaf 1 juli volgend jaar zullen Starterjobs gelukkig de drempel naar een regulier contract stevig verlagen voor jonge werknemers zonder veel scholing of werkervaring. De brutoloonkost voor werkgevers daalt aanzienlijk, maar het nettoloon van de jonge werknemers blijft gelijk. Bovendien groeien de jongeren na hun 21ste verjaardag door naar de reguliere loonbarema’s. Werkgever én werknemer winnen daarbij.

De angst dat jongeren omwille van het lagere brutoloon een minder hoge werkloosheidsuitkering zouden krijgen als ze zonder job vallen, is bovendien erg beperkt. Jonge werknemers hebben immers pas recht op zo’n uitkering als ze minstens één volledig jaar (in de voorbije 21 maanden) of anderhalf jaar (in de voorbije 33 maanden) hebben gewerkt. “En laten we wel wezen, jongeren zonder werk en een inkomen uit arbeid thuis laten zitten met een leefloon of arbeidsongeschiktheid, daar is niemand beter mee af”, besluit Wim Van der Donckt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is