N-VA: “Stemrecht hoort thuis in pakket van volwassenwording”

Door Wim Van der Donckt, Sander Loones op 10 februari 2022, over deze onderwerpen: Democratie, Europees beleid, Minderjarigen
Zestienjarigen in het stemhokje? Niet goed voor die jongeren, niet goed voor de democratie

Gisteren vonden de eerste hoorzittingen in de Kamer plaats over het wetsvoorstel van de Vivaldi-partijen - met Kristof Calvo (Groen) als grote pleitbezorger -  om de kiesleeftijd voor de Europese verkiezingen te verlagen tot 16 jaar. Een idee waar de N-VA niet warm voor loopt. “Stemrecht hoort thuis in het pakket van volwassenwording, een pakket vol rechten, maar ook plichten en individuele verantwoordelijkheid”, vinden Kamerleden Wim Van der Donckt en Sander Loones.

Wim Van der Donckt verduidelijkt: “Er zijn goede redenen waarom bijna geen enkele Europese lidstaat stemmen vanaf 16 jaar toestaat. Enkel in Oostenrijk en Malta is dit momenteel mogelijk. Juridische meerderjarigheid en stemrecht zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden voor ons. Stemrecht hoort thuis in het pakket van volwassenwording, een pakket vol rechten, maar ook plichten en individuele verantwoordelijkheid, waardoor je als 18-jarige volwaardig kan deelnemen aan de samenleving, van strafrechtelijke aansprakelijkheid tot het aangaan van een huwelijk, van het huren van een woning tot ook het deelnemen aan het democratische en politiek proces.”

Symbooldiscussie

Sander Loones sluit zich daarbij aan: “Misschien moet de paars-groene regering eerst werk maken van de exploderende staatsschuld, de tekorten die deze regering maar blijft opstapelen, de ontbrekende pensioenhervormingen, enzovoort. Het zijn namelijk de jongeren die deze schuld hun leven lang zullen moeten meetorsen. Laat ons jongeren toch eens eindelijk serieus nemen, door die grote uitdagingen aan te pakken. En niet door ons vivaldesk te beperken tot symbolische maatregelen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is