Kamerlid
Kruimelpad
N-VA pleit opnieuw voor afschaffen indexering partijdotaties
Kamerlid Wim Van der Donckt diende in de commissie Financiën zijn voorstellen in om te besparen op de dotaties van de Senaat en de Kamer en de financiering van de politieke partijen. Dat deed hij in het kader van de begrotingscontrole. Van der Donckt: “De Senaatsdotaties moeten zoals de regering beloofde naar beneden en de toelages aan de politieke fracties en de dotaties aan de politieke partijen moeten bevroren worden.”
De federale regering besliste tijdens het begrotingsconclaaf dat de Senaat in 2023 en in 2024 telkens 7,5 miljoen moet besparen. “Ondanks deze verbintenis bij de begrotingsopmaak stel ik vast dat de dotatie van de Senaat met de begrotingscontrole toch opnieuw verhoogd wordt met 6 miljoen euro. Daarmee komt de beloofde besparing zowat volledig te vervallen. Meer nog, de dotatie van de Senaat zou zelfs meer bedragen dan in 2022. Opmerkelijk is dat hierover, in tegenstelling tot bij de begrotingsopmaak, zelfs geen notificatie over lijkt te zijn opgesteld”, reageert Kamerlid Wim Van der Donckt.
Van der Donckt pleit er dan ook voor om de dotatie terug te brengen naar het niveau waarin die besparing van 7,5 miljoen euro is verrekend. “Mijn amendement vormt slechts de consequente uitvoering van de oorspronkelijke beslissing van de regering”, zegt Van der Donckt daarover.
7,3 miljoen euro minder dotaties
“Daarnaast vraag ik al sinds 2019 dat ook de Kamer bespaart. Concreet dien ik, nog maar eens, een voorstel in om het bedrag van de dotaties aan politieke partijen en de toelages aan de politieke fracties niet langer aan de index aan te passen en die dus als het ware te bevriezen sinds 2019. Voor de dotaties zou daar dan nog een extra besparing van 5,3 procent bijkomen, zoals gevraagd door de regering. In totaal zouden we zo meer dan 7,3 miljoen euro kunnen besparen
Voorstel systematisch weggestemd
De partijfinanciering voor de Kamer, inclusief toelagen aan de politieke fracties en dotaties aan de politieke partijen, bedraagt voor 2023 ruim 47 miljoen euro. In het verleden diende Van der Donckt al heel wat voorstellen in om te besparen op de politiek. “Mijn amendementen werden sinds 2019 systematisch weggestemd door de meerderheidspartijen, ondanks de belofte van een nieuwe politieke cultuur. Mijn wetsvoorstel, dat de automatische indexering van partijdotaties structureel wil afschaffen, ligt klaar om goedgekeurd te worden”, besluit Van der Donckt.