N-VA blijft gekant tegen anonieme praktijktesten: "Geen heksenjacht ontketenen"

Door Wim Van der Donckt op 4 juli 2017, over deze onderwerpen: Werken, Sociaal overleg, Gelijke kansen
Telefoon

De N-VA stemde samen met de andere meerderheidspartijen een resolutie over gerichte controles op discriminatie op de arbeidsmarkt. Die voorziet dat de verschillende sectoren zelf toezicht houden op discriminatie, met systemen van zelfregulering en zelfcontroles. Maar ondanks die eerdere afspraken wil Minister van werk Kris Peeters (CD&V) nu toch anonieme praktijktesten invoeren, de zogenoemde mystery calls.

Wanneer er ondanks de zelfregulering aanwijzingen zijn van discriminatie, moeten die automatisch worden overgemaakt aan de sociale inspectie. De werkgever krijgt dan een termijn om te bewijzen dat hij duidelijke maatregelen heeft genomen om elke vorm van discriminatie te voorkomen. Kan hij dat niet, dan kunnen er gerichte controles komen in het kader van een gerechtelijk onderzoek.

De invoering van mystery calls is dus in flagrante tegenspraak met wat er tussen de meerderheidspartijen is afgesproken. "In de resolutie is helemaal geen sprake van de invoering van anonieme praktijktesten of zogenaamde mystery calls", stelt Kamerlid Wim Van der Donckt onomwonden. "We gaan toch geen heksenjacht ontketenen?” 

Consequent is anders

Eerder riep minister Peeters de sociale partners wel op om verder te onderhandelen na het afspringen van het sociaal overleg over de starter-jobs en de herinvoering van de proefperiode. Nu diezelfde sociale partners echter meer tijd vragen voor advies over antidiscriminatie en zelfregulering, wil Peeters zijn eigen visie doordrukken. "Dat getuigt van een weinig consequente houding", oordeelt Van der Donckt.

De N-VA wil de sociale partners alle kansen geven om sociale akkoorden over antidiscriminatie en zelfregulering af te sluiten. Als dat niet lukt, moet de politiek uiteindelijk wel haar verantwoordelijkheid nemen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is