Minister Lalieux luistert naar de werkgeversorganisaties met watten in de oren

Door Wim Van der Donckt op 16 december 2021

Minister Lalieux luistert naar de werkgeversorganisaties met watten in de oren

Lees hier mijn tussenkomst in de bevoegde commissie Sociale Zaken van woensdagnamiddag 15/12/2021 n.a.v. de reactie van de werkgeversorganisaties op de de plannen van de federale regering voor de hervorming van de pensioenen.

Wim Van der Donckt (N-VA): “Sta me toe om u een goede raad te geven,  in het belang van de gepensioneerden. Ik denk dat u zich niet enkel mag baseren op uw septembervoorstellen, want dan zult u er niet geraken. U bewandelt daarmee een verkeerde piste. U zegt dat u met open vizier gesprekken voert, maar u sluit bij voorbaat het voorstel over het puntensysteem van de werkorganisaties uit. Ik nodig u uit om de argumentatie daarover te beluisteren, want dat puntensysteem is op zich nog niet zo slecht. U sluit dat voorstel uit en bouwt verder op uw septemberinitiatieven, voorstellen waarvan u weet dat ze ook door uw coalitiepartners niet goed onthaald werden. U gaat de debatten momenteel niet met open vizier, maar met gesloten vizier aan. Als u niet alleen naar de werknemersbank, maar ook naar de werkgeversbank luistert, zult u er misschien geraken.”

De Pensioenminister Lalieux (PS) had daarvoor nog het volgende verklaard: “Wij overleggen met de betrokken partners, partijen en ook academici over de verschillende elementen van het voorstel dat begin september voorgelegd werd op de regeringstafel.  Informele contacten zijn voor mij ontmoetingen met open vizier en in een sfeer van samen zoeken naar oplossingen. Ik was dan ook verbaasd om de dag nadien in de krant te lezen wat ook u hebt gelezen.  Ik wil daar dan ook liever niet op ingaan, want dat heeft geen zin. Ik wil slagen; daar ga ik voor. Ik kan u wel zeggen, zoals ik al eerder deed, dat het puntensysteem niet ter bespreking voorligt of zal voorliggen. Daarmee vertel ik niets nieuws. Wij werken samen constructief verder met de bedoeling om het vertrouwen te herstellen.“

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is