Arbeidsdeal helpt knelpuntvacatures invullen

Door Wim Van der Donckt, Jan Spooren op 23 november 2018, over deze onderwerpen: Werken, Werk zoeken en werkloosheid, Pensioenen, Verandering
Oudere en jongere aan het werk

De arbeidsdeal die de federale regering sloot, bevat belangrijke maatregelen om de knelpuntvacatures in te vullen. Kamerleden Wim Van der Donckt en Jan Spooren reageren tevreden op de deal, die een duidelijke N-VA-stempel draagt. De arbeidsdeal bevat maatregelen zoals de uitdoving en activering van het brugpensioen, de verplichte inschrijving bij VDAB binnen de maand na ontslag en de starterjobs.

Starterjobs

Wim Van der Donckt is vooral tevreden met de uitvoering van de starterjobs in de arbeidsdeal:  “Het akkoord biedt een krachtige impuls voor de kans op werk voor jonge laaggeschoolde werkzoekenden zonder ervaring.” Zo daalt het bruto minimumloon zonder dat de jonge werknemer netto loon inlevert, dankzij een compensatie door de werkgever. %. “Een win-win voor de jongere werknemer en de werkgever,” meent Wim Van der Donckt.

Uitbreiding fiscaal voordelige overuren

Daarnaast worden de fiscaal voordelige overuren uitgebreid. Vandaag zijn betaalde overuren relatief duur voor de werkgevers, ze betalen hiervoor 50 tot 100 procent overloon. De werkgever kan die kost deels fiscaal recupereren tot 130 overuren per jaar. Dat wordt verruimd tot 184 overuren per jaar. Een goede zaak, vindt kamerlid Jan Spooren: “Naast de activering van werklozen en inactieven is ook een hoger arbeidsvolume van wie reeds werkt een deel van de oplossing voor de krapte op onze arbeidsmarkt.”

Hoger minimumpensioen

Ook het optrekken van de minimumpensioenen stelt Jan Spooren tevreden. “In totaal werden de minimumpensioenen na een volledige loopbaan deze legislatuur verhoogd met 11,6 procent voor werknemers en +18 procent voor zelfstandigen. Deze stijging is twee tot drie keer hoger dan tijdens de regering Di Rupo”, besluit Kamerlid Spooren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is