Pensioenuitgaven worden budgettair onhoudbaar: “Waar is de lijm tussen de regeringspartijen die nodig is om te doen wat moet?”

Door Wim Van der Donckt op 3 juni 2022

Bij de start van Vivaldi lagen de pensioenuitgaven op 51,7 miljard euro. De lopende begrotingscontrole 2022 leerde ons dat de pensioenuitgaven voor 2022 al zijn gestegen tot 59,4 miljard, een toename met liefst 7,7 miljard euro of 14% meer in twee jaar tijd. De situatie wordt onhoudbaar. Maatregelen om de pensioenen betaalbaar te houden krijgen we van Vivaldi niet te horen. Vandaag trok Wim Van der Donckt aan de alarmbel tegenover minister van pensioenen Karine Lalieux.

Wim Van der Donckt: “Meer dan twintig procent van alle inkomsten die vadertje staat binnen krijgt, gaat vandaag al naar de pensioenen. Eén van de pijlers van het regeerakkoord is, en ik citeer: ‘Hervormingen doorvoeren om de financiële en sociale houdbaarheid van de pensioenen te garanderen’. Dat had moeten gebeuren tegen september 2021. Dat was de eerste zittijd, maar u was grandioos gebuisd. Ook de tweede zittijd, op het einde van de herfst 2021, eindigde in gekibbel tussen de Vivaldi-partijen. Binnenkort is het tijd voor de 3de zittijd. Als we de premier moeten geloven krijgen we in juli 2022 eindelijk die beloofde pensioenhervorming. Ondertussen staat er geen maat meer op de pensioenuitgaven. Dat vond u allemaal niet zo erg, want u zou de helft daarvan wel recupereren we wel via het zwaarder belasten van de tweede pensioenpijler, van de mensen dus die zelf voor hun pensioen betalen. De huidige exploderende stijging van de pensioenuitgaven kan niet lang meer volgehouden worden, zeker omdat de 80% werkzaamheidsgraad een verre droom dreigt te blijven. Het maakt de nood aan hervormingen enkel acuter, maar daar horen we met deze regering niets van. U doet alleen maar bijkomende uitgaven, zonder financiering. Waar zit de lijm tussen de regeringspartijen om te doen wat moet en tot zo’n hervorming te komen? Ik zie ze niet.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is